Avfall ved oppussing må sorteres og kastes riktig. (Foto: Shutterstock).

Det er viktig å ha god kontroll på sortering av avfall når du pusser opp. Det må sorteres og kastes riktig, og det er viktig å være særlig oppmerksom på farlig avfall.

Tekst: Cathrine Sæther – redaksjon@byggstart.no

Oppussing fører til store mengder avfall: Alt fra kjøkkenskap, servanter og parkettgulv til ledninger, røropplegg og hvitevarer kan måtte fjernes i forbindelse med oppussing. Det må deretter sorteres, håndteres og kjøres til et gjenvinningsanlegg.

I tillegg kommer alt avfallet tilknyttet den nye innredningen – materialer og innredning leveres innpakket i papp, plast og isopor. Det vil også være mye rester etter arbeidet er fullført – maling, fliser, avkapp og mer som blir til overs.

Unødvendig avfall tjener ingen på, og mye av det som nevnes over kan gjenbrukes. Dette vil komme deg, andre og miljøet til gode. Ta bilder av det du ønsker å bli kvitt, og legg det ut for salg eller donasjon før du kaster det. Her kan du tjene litt penger, og i verste fall står fortsatt gjenvinningsstasjonen klar for å ta imot.

Farlig avfall

Det er viktig ål være forsiktig når du håndterer avfall, for noe av oppussingsavfallet kan være både miljøfarlig og helsefarlig

Visste du for eksempel at maling anses som farlig avfall? Dette kan inneholde helsefarlige stoffer som bly og PCB, og må leveres som farlig avfall. Det samme gjelder lakk, lim, murpuss, impregnert trevirke og fugemasse. Dette er ikke nødvendigvis farlig å håndtere, men det er miljøfarlig.

Elektrisk avfall kan på sin side kan inneholde skadelige stoffer som kvikksølv. Dette skal kastes som EE-avfall.

Skal du pusse opp et eldre bygg, burde du være ekstra påpasselig da det er høyere sannsynlighet for at bygningsmateriell inneholder farlige stoffer. Undersøk boligen og vær var på stoffer som:

  • Asbest (et kreftfremkallende materiale ble brukt frem til 1980).
  • Klorparafiner (et helse- og miljøskadelig stoff brukt i maling, fug og mer).
  • PCB (brukes som isolasjon i elektrisk utstyr, som er helse- og miljøskadelig).
  • Kvikksølv (et giftig tungmetall som tidligere ble brukt i maling, og som fortsatt finnes i lysepærer).
  • Ftalater (hormonforstyrrende og potensielt farlige kjemikalier som brukes i blant annet gulvbelegg, tetningsmidler og kabler).
  • Bromerte flammehemmere (et kjemikalie som tilsettes for å redusere brennbarhet som finnes i bygningsflater og isolasjonsmaterialer).

Mistenker du asbest i bygningsmaterialer, bør du få dette undersøkt av en fagperson. Skikkelig sikkerhetsutstyr vil i alle tilfeller være nødvendig. Husk at alle produkter med rød firkant anses som farlig avfall, og skal kastes deretter.

Resten – hvordan håndtere og sortere?

Det er helt klart viktigst å ha god kontroll på farlig avfall, og å håndtere det trygt og riktig. Men det er også viktig at resterende, “ufarlig” avfall sorteres og leveres til riktig sted. Sorter mens du arbeider slik at du slipper å gå gjennom alt etterpå. Sortere.no har mye god informasjon og nyttige tips.

Slik sorterer du resten av avfallet:

  • Trevirke
  • Plastemballasje
  • Metall
  • Papp
  • Elektrisk
  • Farlig avfall
  • Gjenbruk

Det finnes også enkle tjenester som iSekk som henter avfallet i en sekk du kjøper av dem – da slipper du å kjøre og levere avfallet selv.

Overlat det til entreprenør

Det er fullstendig overkommelig å håndtere avfallet selv, men det krever litt arbeid samt utstyr som avfallsposer og kanskje en container og en henger for frakt. Hvis du uansett setter vekk oppussingsarbeidet til profesjonelle, kan du også be dem ta seg av avfallet. Dette vil i de fleste tilfelle medføre en ekstra kostnad, som du selvfølgelig må vurdere. Ved nybygg stilles det egne og strenge krav til avfallshåndtering- og rapportering.

Kanskje du også liker disse
Sommer er innbruddstid. Det finnes i dag ringeklokker med video, innendørs og utendørskamera som varsler ved besøk eller uventede bevegelser. (Begge foto: Tryg Forsikring).
Avfall ved oppussing må sorteres og kastes riktig. (Foto: Shutterstock).
For å unngå ulykker, råder Tryg Forsikring deg til ikke å bruke stige, men stillas under boligvedlikehold. (foto: -Thomas Vilhelm/Tryg forsikring).
Små bad kan være utfordrende å pusse opp, men det finnes lure løsninger. (Ill. foto: Shutterstock).