Hold deg varm om vinteren med vannbåren oppvarming
Vannbåren varme er en miljø- og allergivennlig måte å holde hjemmet varmt nå som vinteren er i anmarsj. Denne oppvarmingsmetoden byr på stor valgfrihet samtidig som du kan få inntil kr 10.000 dekket.
Tekst: Cathrine Sæther – Byggstart.no
Med vannbåren varme transporteres varmt vann via rør gjennom boligen som så varmes opp i form av gulvvarme, radiatorer eller viftesystem. Du kan velge mellom flere ulike varmekilder, så vel som varmegivere. Ifølge Byggesmart.no kan du bruke varmepumpe, solenergi, elektrisitet, biobrensel, ved, pellets eller fjernvarme som oppvarmingskilde. Her kan du også mikse og matche litt etter som du har muligheten. Akkurat hvilken oppvarmingskilde som er best egnet for din bolig vil avhenge av ting som topografi og varmebehov.
Hva slags varmegiver skal du velge?
Hva angår varmegivere, kan du velge mellom gulvvarme, radiator eller et viftesystem (viftekonvektor). De ulike alternativene har sine fordeler og ulemper. Med gulvvarme trenger du ikke veldig høy temperatur for oppvarming. Gulvet er alltid varmt, og tærne dine aldri kalde. Du må imidlertid fjerne og legge gulvet på nytt for å installere det. Da er radiator en enklere løsning, og vil varme opp rommet raskere og med mindre varmetap. Ulempen er at mange foretrekker en skjult oppvarmingsløsning, i tillegg til at varmefordelingen med radiatorer vil være mer ujevn. Viftekonvektor, en kombinasjon av vifte og radiator, sørger derimot for jevn og rask fordeling av varme, og er enkel å installere i eksisterende bygg. Du kan også benytte deg av en kombinasjon av varmegivere, på samme vis som du kan bruke en kombinasjon av varmekilder.
Stabil og jevn oppvarming
Selv om det kan kreve litt arbeid å installere systemet, har vannbåren varme mye å by på. Det er spesielt egnet for de som er opptatt av stabil og jevn oppvarming av hele boligen, et behagelig inneklima og de som er allergiske eller plages mye av støv. Skal du uansett utføre større renoveringsarbeid eller ønsker en ny varmekilde, er dette ypperlige muligheter for å installere vannbåren varme. I noen boliger ligger også forholdene godt til rette for vannbåren oppvarming fra før: Du kan for eksempel koble vannbåren oppvarming til et eksisterende radiatorsystem.
Effektivt og miljøvennlig – den perfekte kombinasjonen?

Ved å bruke varmekilder slik som solenergi eller biobrensel, er vannbåren varme veldig miljøvennlig. (Ill. foto: iStockphoto.com).
Vannbåren varme er blant de mest miljøvennlige metodene for å holde hus varme i vårt kalde, norske klima. Dette gjelder særlig hvis du bruker miljøvennlige varmekilder slik som solenergi eller biobrensel. Mange har ofte en mistanke om at miljøvennlige tiltak er dyre og ineffektive – det er ikke tilfelle for vannbåren varme.
Det at det er miljøvennlig går ikke på bekostning av effektiviteten, og løsningen har klare fordeler. Vannbåren varme gir et lunt og komfortabelt inneklima, og er et sunnere alternativ med tanke på allergi og astma. Overflatetemperaturen kan være lavere på grunn av større heteflater, noe som vanskeliggjør leveforholdene for husstøvmidd samt minsker støvtransport. Den stabile oppvarmingen forebygger overoppheting, og man kan til og med senke temperaturen uten at det oppleves kaldere. I tillegg til dette er systemet lydløst og krever lite vedlikehold.
Sparer penger over tid

Vær sikker på at du kan kose deg med varmen i huset, og at den er miljøvennlig. (Ill. foto: iStockphoto.com)
Vannbåren varme er noe dyrere å installere enn elektrisk oppvarming. I tillegg er det nødvendig med en sentral varmekilde. Samtidig vil du over tid sparer penger på å bruke vannbåren varme og prisforskjellen vil potensielt utligne seg avhengig av faktorer som hvor stor bolig du har. Jo større bolig, desto mer sparer du på vannbåren varme.
Det totale kostnadsbildet kan imidlertid utvikle seg i vannbåren varmes favør hvis du velger miljøvennlige varmekilder som Enova gir støtte til. Enova kan dekke inntil kr. 10.000, avhengig av hvilken miljøvennlig løsning du velger.
Faktaboks: Enova
- Enova arbeider for et lavutslippssamfunn og stiller med økonomisk støtte til de som vil benytte seg av miljøvennlige løsninger.
- Selskapet ble grunnlagt i 2001 og eies av Klima- og miljødepartementet.
- De ønsker at samfunnet skal satse sterkere på innovasjon og teknologiutvikling ettersom vi har stadig behov for nye løsninger på veien til et lavutslippssamfunn.
- Enova gir støtte til både bedrifter og privatpersoner.
- Eksempler på tiltak som privatpersoner kan få støtte til er el-produksjon, biokjel og vannbåren varme.