En ny rapport fra Husbanken viser at det er økende knapphet på utleieboliger i Norge. Stadig flere står på venteliste for kommunal bolig. Mange leietakere med svak økonomi står i fare for å misligholde boutgiftene sine.
Tekst: Anniken Mosby – post@huseierforbundet.no
Det er nær en million mennesker som leier bolig i Norge. Det er flest leietakere blant aleneboende, men også grupper som aleneforeldre og innvandrere er overrepresentert blant leietakere. Leiemarkedet omfatter om lag 600 000 utleieboliger. 70 prosent av boligene leies ut av småskalautleiere, mens profesjonell utleie utgjør 13 prosent og kommunal utleie utgjør 17 prosent, skriver Husbanken i en pressemelding.
De siste årene har etterspørselen etter leieboliger økt raskere enn tilbudet, med økt knapphet på utleieboliger som resultat.
Høyt kostnadsnivå svekker tilbudet av utleieboliger
Samtidig som behovet for leieboliger har økt, har kostnadene til fremskaffelse av utleieboliger vokst betydelig. Både økte byggekostnader, boligpriser og rentekostnader bidrar til at tilbudet av leieboliger ikke holder tritt med etterspørselen.
– Vi ser at kommunene sliter med å skaffe og vedlikeholde kommunale boliger på grunn av høye kostnader og presset økonomi. På den private siden har lav boligbygging og manglende lønnsomhet bidratt til at færre nye utleieboliger kommer til. I tillegg ser vi at profesjonelle utleiere trekker seg ut av markedet på grunn av lav lønnsomhet, sier kunnskapsdirektør Hans Christian Sandlie i Husbanken.
Økt omfang av korttidsutleie bidrar til økte utfordringer i det ordinære leiemarkedet
Husbanken har fått kartlagt omfanget av korttidsutleie i noen av de største byene i Norge. I alle byene har antall boliger som leies ut via plattformer som Airbnb økt kraftig. Omfanget er størst i Oslo, der nær 2 000 boliger ble leid ut i minst 90 dager i løpet av 2024. Veksten i omfang har vært størst i Tromsø, der antall boliger som ble brukt til korttidsutleie i 2024 var ti ganger høyere enn i 2016.
Leietakere med svak økonomi sliter med boutgiftene
Det er vanlig å leie når man er ung og er i etableringsfasen. Samtidig er det anslått at 183 000 husholdninger er langtidsleietakere. I denne gruppen har mange lav inntekt og lav utdannelse, og mottar bostøtte og sosialhjelp.
– Mange leietakere bruker en stor andel av inntekten på husleie, og analyser Husbanken har fått utført viser at så mange som 25 prosent av dem som leier bolig står i fare for å misligholde husleia i tiden som kommer. Vi ser også at mangel på boliger for lavinntektsgrupper øker faren for bostedsløshet blant dem som er aller mest utsatt, sier Sandlie.
Forventer langvarig press i leiemarkedet
I årene som kommer er det forventet lavere befolkningsvekst og et Norge med flere eldre og færre yngre. Det tilsier normalt et redusert press på leiemarkedet, siden unge i etableringsfasen i større grad enn eldre leier bolig.
Behov for mer kunnskap og bedre statistikk
I rapporten peker Husbanken på at det er en stor utfordring med manglende tilgang på pålitelig og detaljert statistikk om leiemarkedet. Det finnes i dag ingen nasjonal oversikt over leieboliger, leiepriser eller leiekontrakter, noe som gjør det vanskelig å forstå markedets dynamikk og utvikling.
Om statusvurderingen
Husbanken fikk i 2024 en utvidet fagrolle for leiemarkedet som en oppfølging av boligmeldingen. Et sentralt oppdrag er å utarbeide årlige statusvurderinger.
Last ned rapporten Status om leiemarkedet 2024 (PDF)
Kilde: Husbanken