Vet du egentlig hva som skjer når det spraker i peisen? Når nettene blir lange og kulda setter inn, er vedovn en varmekilde mange tyr til. Fyring er rimelig og miljøvennlig, for ikke å nevne hyggelig.
Tekst: Cathrine Sæther – byggstart.no
Peis er en kombinasjon av oppvarming og hygge. For å oppnå best mulig oppvarming, og dermed også hygge, er korrekt fyring viktig. Riktig fyring sikrer optimal oppvarming og utnyttelse av hver vedkubbe, minimal luftforurensing og soting, og mest mulig brannsikkert bruk av ildsted og pipe.
Hva skjer egentlig når det brenner?
Det er mye lettere å forstå hva det vil si å fyre riktig, og hvorfor det er så gunstig, om vi vet hva som egentlig skjer når det brenner i peisen. Her har vi støttet oss på Lars Myttings forklaring av forbrenningsprosessen i hans bok Hel Ved. Han deler fyringen inn i tre faser
- Det første som skjer når en kubbe legges inn er at vannet i treverket begynner å fordampe. Denne prosessen stjeler noe energi fra resten av bålet. Temperaturen stiger når treet har tørket, noe som fører til at veden slipper ut røykgasser. Med dette kommer flammer og starten på den neste fasen.
- Det er gassene som siger ut av veden som brenner i første omgang, ikke selve veden. Disse gassene brenner på rundt 350 grader og krever mye luft for optimal forbrenning. Tredje fase starter når treet er tømt for gass.
- Veden har nå blitt trekull og gløder med en temperatur på 550 grader. Nå trengs det ikke like mye luft.
Alle disse tre fasene foregår samtidig når vi fyrer i peisen, og blir gjensidig forsterket av hverandre. En ordentlig varm ovn, brenner best og renest.
Slik fyrer du riktig
Riktig fyring består i all hovedsak av tre hovedingredienser:
- Riktig opptenning
- Riktig ved
- Riktig luftilførsel og trekk
Riktig opptenning
Forskerinstitusjonen SINTEF har funnet ut at bålet skal tennes fra toppen – dette sikrer best mulig forbrenning ved at avgasser blir antent. Et bål burde derfor bestå av vedkubber, opptenningsved og tennbriketter som antennes øverst.
Riktig ved
Om du vil ha et godt bål, må du ha god ved. Det finnes mange forskjellige tresorter, hvorav hovedforskjellen er tettheten til veden, som tilsvarer brennverdi eller varme per kubbe. I Norge er bjørk veldig populært, både fordi den har en god brennverdi og fordi den er veldig tilgjengelig. Men alle tresorter egner seg fint til å fyre med.
Det viktigste er at veden er tørr (maks 20 prosent fuktighet) og at du bruker riktig størrelse. Du kan kjøpe en egen fuktmåler for dette, eller du kan slå to kubber sammen – er de tørre, burde dette høres ut som slag fra et balltre. Store kubber er lite effektivt – medium store kubber er best.
Luftilførsel og trekk
Særlig i starten er det behov for mye luft. Åpne gjerne ovnsdøren på gløtt, og kanskje også et vindu ved behov. Når bålet er godt i gang, kan du redusere lufttilførselen. Du vil hverken sprengfyre eller ulmefyre, som begge kan være brannfarlige på hvert sitt vis. Optimal lufttilførsel finner du i bruksanvisningen til ovnen eller ved å prøve deg fram.
Er det dårlig trekk i pipa, kan det bli vanskelig å fyre opp og å oppnå god forbrenning. Hvis det er et vedvarende problem med trekket, kan et spjeld, avtrekksvifte eller pipehatt hjelpe. Her er det lurt å få en fagperson til å vurdere forbedringsmuligheter.
Brannsikkerhet
Glem ikke at brannsikkerheten er en essensiell del av riktig fyring: Pass på at røykvarslere fungerer, vit hvor brannslukningsutstyr er og påse at asken tømmes i brannsikker beholder, og plasseres langt fra brennbart materiale. Og fyr for all del ikke med juletreet – greinene og barnålene gjør at det vil brenne for varmt, i tillegg til at det kan dannes giftige gasser. Selve stammen kan brennes, men den er gjerne litt for fuktig og bør tørkes først.
Tegn på riktig fyring
Fargen på røyken forteller deg hvor rent du klarer å fyre. Mye og mørk røyk antyder at ovnen har for lav arbeidstemperatur. Dette vil også vises ved at det legger seg mye sot på glasset til ovnen. Fyrer du riktig skal pipa gi fra seg litt damp og lys, tynn røyk.