Små bad kan være en utfordring. Færre kvadratmeter betyr mindre plass til å fordele baderomsinnredning og at mulighetsrommet er generelt begrenset. Samtidig er dette også en invitasjon til å tenke kreativt, finne lure løsninger og tegne et bad som passer akkurat deg. Her er noen praktiske tips for å hjelpe deg å overkomme utfordringen.
Tekst: Cathrine Sæther – redaksjon@byggstart.no
1. Ha en realistisk forventning til pris
Det er naturlig å tenke at et lite bad må vel koste en mye mindre enn et stort bad. Et lite bad koster sant nok mindre enn et stort bad, men forskjellen er dessverre ikke så stor som man skulle trodd, eller håpe på.
Oppussing av både store og små bad medfører arbeid med rør, elektronikk og membran, og denne kostnaden er relativt lik uansett størrelsen. Man sparer selvfølgelig på mindre materialer, men selv et lite bad vil som regel koste minst 280.000 kroner.
2. Kjenn dine begrensninger
For å finne ut hva du virkelig kan oppnå, må du først kjenne dine begrensninger. Se på selve badet: Kan du endre på planløsningen og flytte vegger for å utvide, eller er dette vanskelig på grunn av bærende vegger, rør eller en brannvegg?
Utover det burde du gjøre deg kjent med andre vanlige begrensninger som budsjett, tidsbruk, areal, personlige preferanser og behov.
3. Bruk arealeffektive løsninger
Når du designer badet, har du mulighet til å kompensere for lite plass og til å komme på lure løsninger. Se etter best mulige måter du kan plassere baderomsmøbler, servant, dører, dusj og vaskemaskin på. Når du skal velge innredning, vær på jakt etter innredning som kan passe ditt bad perfekt. Her er noen lure tips:
- Unngå skarpe kanter på baderomsmøbler. Når ting først er trangt, er det greit om det er en myk kant du skubber borti.
- Velg en dusj med innfelte dusjdører slik at den tar liten plass når den ikke er i bruk.
- Kjøp en smal og grunn servant for å begrense plassbruk.
- Bruk veggene – monter vegghengte kroker, hyller og skap.
4. Vurder plassbygde møbler
Om du sliter med å finne møbler som passer inn på en god måte, kan du hyre inn noen til å bygge plassbygd innredning. Det er også mulig å gjøre det selv om man er litt fingernem. Da kan du utnytte all plass optimalt, samt få stilig og unikt møblement på badet. Det koster som regel litt ekstra hvis man ikke gjør det selv.
5. Skap en illusjon
Det finnes måter å lure øyet på og få ting, inkludert rom, til å fremstå større enn de er. Ved hjelp av disse små optiske illusjonene kan badet oppleves som mer romslig. Her er noen forslag:
- Fliser i stort format på gulv og vegg.
- Lyse farger på fliser og møblement.
- Mest mulig lys, enten naturlig eller kunstig.
- Speil, gjerne større speil.
- Stående fliser (kan “øke” takhøyden).

Små bad kan være utfordrende å pusse opp, men det finnes lure løsninger. (Ill. foto: Shutterstock).